»
«

shakespeare tower
barbican centre
The Brief

The client had previously refurbished several flats in the Barbican so she had very definite views on the improvements at the top of her agenda.

one
To remove the walls separating the kitchen from the reception to open up the view of the City from the kitchen and to give more natural light throughout the space.

two
To redesign kitchen with a peninsular unit. Keep original ventilation system.

three
To enhance the mood of the room by layering the lighting to accent the pictures and other focal points. There were three original pendant light fittings in inconvenient positions.

four
To create a wine store in the under bulkhead window alcove.

five
To install sliding door systems to replace original wardrobe doors.

The bathroom had previously been refurbished so minor cosmetic work was required here.

The Result

Listed building consent was granted to remove the kitchen walls and to drop the ceiling level throughout the reception and kitchen in order to accommodate downlighting.

To ensure seamless contemporary lines, we sourced bespoke white handleless kitchen units comprising mainly drawer systems, for easy access to equipment. A tambour unit sited at end of peninsular to hide small electrical appliances, with one stainless steel work surface incorporating double sink and induction hob and an eco glass surface on the peninsular unit.  All this dramatically highlighted with the vivid green glass splashback reflecting the colour of the dining chairs.

The previous owners had installed floor to ceiling beech doors throughout, so we continued this theme with a pocket sliding door at the end of the kitchen made from the same wood.

The downlighting was positioned to illuminate the pictures as well as the main access and seating area.

In the hallway a track lighting system highlights more artworks while a feature was made from the winestore by adding its own internal lighting.

contact.peta weston

< back